close

[dropcap] Č [/dropcap] esnek je v dnešní době jedním z největších obchodních artiklů. Jeho cena se šplhá až na 150 Kč za jeden kilogram. Není proto divu, že z našich prodejen pravý český česnek již téměř vymizel.  Jak ho však nahradit? Česnek, který je dovážen z Číny neobsahuje ani z poloviny tolik silic, tím pádem nevoní ani nechutná tak, jak jsme zvyklí. Oblíbená plodina, která je vyžadována do mnoha českých receptů se prostě nahradit nedá. Nehledě na to, že má také blahodárné účinky pro naše zdraví. A tak se spousta z nás začíná vracet k jeho složitému pěstování na našich zahradách.

Pro první sadbu si zajdeme do zahradnictví. Pokud se nám bude dařit a česnek si vypěstujeme, budeme mít na další roky již vlastní. A tím opět ušetříme nějakou tu korunu.

česnek

Moření

Základem všeho je správné namoření stroužků, které jsme si připravily jako sadbu. Moříme přípravkem Sulka 5% po dobu 2, maximálně 3 hodin. Déle bychom neměli, stroužky by se nám mohly spálit. Poté musí být co nejrychleji vysušeny a uloženy na velice dobře větraném místečku, aby nám nechytly plíseň. Moření provádíme nejlépe pár měsíců před samotnou sadbou.

Sadba

Sázíme nejlépe na podzim (v říjnu), aby měl česnek více času na zakořenění. Přes zimu nám také pomůže mráz zničit většinu chorob, které by nám mohly zničit úrodu. Do země vpravujeme jen velké masité stroužky, do hloubky 2 až 3 cm. Neměli bychom si předem dělat jamky, aby nám pod stroužky nezůstávaly vzduchové kapsičky, které by nám zabraňovaly ve správném zakořenění. Stroužky sázíme přímo do prokypřené půdy. Zatlačujeme ho špičkou dolů, přibližně 20 cm od sebe. Půdu udržujeme prokypřenou, zvláště po dešti by nám na záhoncích s česnekem nemělo zůstávat zbytečně velké množství vody. Sázíme jej na suché a slunné místo.

Sklizeň

Sklízíme na jaře. Dáváme si záležet na tom, aby vypěstovaný česnek nebyl v mokru. Skladujeme na suchém a dobře větraném místě, oddělený ve svazcích. Ideálně jednou za měsíc uskladněný česnek kontrolujeme a převěšujeme.

Tags : česnekPěstování česneku
Stefan Tichy

The author Stefan Tichy

Leave a Response