close

Přebytky ze zahrádky většina pěstitelů zpracovává, aby si na zelenině i ovoci mohli pochutnávat i v zimě. Většina lidí zeleninu zamrazuje, nebo ji nakládá a zavařuje. Cuket se každoročně urodí opravdu dost a to je důvod, proč se každý shání po nových receptech na její zpracování.

Cuketa je velmi dietní potravina, téměř z 94 % ji tvoří voda, Cenný je vysoký obsah karotenu a minerálních látek, především draslíku, který zbavuje tělo nadbytečné vody a soli. Přidává se se do zeleninových jídel, sama o sobě má velmi nevýraznou chuť, za to dokáže dobře přijmout chuť přísad a koření. Mladé plody se dají konzumovat syrové v zeleninových salátech, jinak se cukety tepelně upravují. Jistě jste je ochutnali grilované s dresinkem či zapečené s náplní z mletého masa. Dnes zkusíme recept na čalamádu s cuketou.

Ingerdience na cuketovou čalamádu

Čalamáda je směs zeleniny ve sladkokyselém nálevu, která se uchovává na zimu. Na tuto směs budete potřebovat:

  • asi 1 kg cuket
  • malé hlávkové zelí (taky asi 1 kg)
  • ¼ kg cibule
  • ½ kg červené papriky (může být i směs červené a žluté)
  • ¼ kg mrkve
  • cca 50 g soli, pár kuliček celého černého pepře
  • 1 dl octa
  • 1 dl oleje

Podle chuti můžete přidat stroužky česneku, nové koření, bobkový list či hořčičné semínko,

Jak postupovat

Nejprve si zeleninu očistěte, nakrouhejte hlávkové zelí, cibuli nakrájejte na půlměsíčky, papriku na proužky, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a mladou cuketu nakrájejte na kostičky. Pokud máte už starší vyzrálý plod, cuketu nejprve oloupejte a zbavte jader, Do směsi zeleniny přidejte sůl, kuličky pepře, olej, ocet a promíchejte. Můžete přidat i kodalší koření a utřený česnek. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a nechte nejméně dvě hodiny někde v chladu uležet.

Připravte si menší zavařovací sklenice a naplňte je připravenou směsí. Zeleninu co nejvíc upěchujte. Sklenice důkladně uzavřete víčky a při teplotě 90° C sterilizujte asi 20 minut. Ještě horké sklenice otočte na utěrku dnem vzhůru, víčka se lépe zatáhnou. Čalamádu nechte alespoň pár dní (nejlépe několik týdnů) uležet, aby se chuti dokonale spojily.

Tags : čalamáda s cuketoučalamáda z cuketyCuketa

The author Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Leave a Response