close

Sušení je jedním z nejstarších a nejspolehlivějších způsobů, jak potraviny uchovat n delší dobu. Sušením si potraviny zachovávají až 80 % výživových látek, tedy vitamínů, minerálních látek i vlákniny. Navíc bezpečně rok i déle, aniž by se musely chemicky konzervovat. 

Aby potraviny opravdu vydržely, musí být usušené pořádně, aby nezačaly plesnivět. Právě k tomu je sušička ideální, suší rychle a dokonale. Díky ní si můžete během několika hodin vytvořit zásoby na zimu.

Co všechno se dá v sušičce sušit

S trochou nadsázky se dá říct, že v sušičce se dá usušit cokoliv. V několika patrech navíc můžete kombinovat různé druhy ovoce, zeleniny i bylin. Díky sušičce si můžete připravovat vlastní kořenící a dochucovací směsi a jiné dobroty. Když například usušíte drť po zelenině z odšťavňovače a potom ji podrtíte na prášek, máte zdravou domácí alternativu “vegety”.

Sušit v sušičce můžete také houby, čerstvě sklizené ořechy i bylinky na čaj. Připravit se dá sušená zeleninová směs do polévek nebo sušená rajčat s bazalkou, které si následně naložíte do oleje. Pokud si troufnete, zkuste si připravit sušené maso.

Jak správně sušit v sušičce

Použití sušičky na potraviny není nic složitého. Jen si pamatujte, že každý druh potřebuje na sušení jinou teplotu takže kombinovat můžete jen ty potraviny, které vyžadují stejnou teplotu sušení. Pro představu uvádíme, jakou teplotu na co použít:

  • Bylinky – 35°C
  • Ovoce – 55°C až 60°C
  • Zelenina – 50°C až 55°C
  • Houby –  55°C až 60°C
  • Maso – 70°C
  • Ryby –  70°C

K sušení vybírejte zralé (ale ne přezrálé) suroviny, bez známek poškození či napadení hnilobou nebo plísní. Sušit můžete klidně i kyselé nebo málo sladké plody (například kyselá jablka), v surovinách se v průběhu dehydratace koncentrují cukry, takže oproti čerstvému ovoci bude mít sušené sladší a výraznější chuť.

Samotné sušení zabere od desítek minut až po hodiny, záleží to opět na tom, co sušíte.  Nejdéle se suší maso a ryby, kolem 14 hodin, houby 3 – 7 hodin, bylinkám stačí 2 – 4 hodiny.

Tags : sušení hubsušení potravinsušička na ovoce

The author Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Leave a Response