Vrhli jste se do pěstování rajčat, ale nedaří se jim tolik, jak jste doufali? Možná děláte chybu při jejich prořezávání. Na co si dát pozor?
Prořezáváte keříčková rajčata
Fatální chybou, které se při pěstování rajčat můžete dopustit, je prořezávání odrůd, které to nevyžadují. Typickým příkladem rajčat, která není nutné prořezávat, jsou ta keříčková. Determinantní rajčata řez totiž nevyžadují. Jakmile se do jejich prořezávání jednou pustíte, riskujete ztrátu celé úrody.
Neprořezáváte tyčková rajčata
Druhým extrémem, jenž vás může stát úrodu, je neprořezávání odrůd, které to na druhou stranu vyžadují. Tyčková rajčata se doporučuje prořezávat, protože bez toho rostou do všech směrů. Když budete tvar keře indeterminantních rajčat udržovat, dočkáte se bohatší úrody. Pokud stále nemáte jasno v tom, jaký je rozdíl mezi determinantními a indeterminantními rajčaty, dá se to snadno poznat. Determinantní rajčata jsou kompaktnější a plody vytvoří během krátkého časového úseku. Zatímco ta indeterminantní plodí během celého vegetačního období a potřebují oporu, neboť jsou popínavá.
Zbavili jste se hlavního výhonu
Pustili jste se do prořezávání rajčat s vervou? Pokud po vašem zásahu změnila rostlina svůj tvar, může být na vině odstranění hlavního výhonu. Tím se rostlina zbavila svého centrálního růstu, což způsobí větvení a bohužel i nižší úrodu.
Ignorujete zálistky
Na rajčatech se vyskytují také takzvané zálistky. Jedná se o lístky, které vyrůstají v paždí listů na hlavní ose rostliny. Tyto listy nepřinášejí užitek a naopak ji vyčerpávají. Proto byste je v žádném případě neměli ignorovat, ale pravidelně se jich zbavovat. Když na ně totiž zapomenete, zvyšujete riziko napadení rostliny plísní. Zálistky totiž vedou k tomu, že rostlina začne nekontrolovaně růst a brzy je hustá a nedostatečně provzdušněná.
Prořezáváte listy v nevhodnou dobu
Domníváte se, že k prořezávání rajčat používáte správnou techniku, zbavujete je těch správný výhonků a listů, ale i přesto rostlina chřadne? Možná děláte závažnou chybu a neberete v potaz denní dobu ani venkovní podmínky. Neprořezávejte rajčata ráno, kdy se na rostlině drží rosa. Zbytečně byste tím rány vystavili vlhkosti. To by mohlo být předzvěstí nemocí, jež by mohly způsobit uhynutí rostliny. Ze stejných důvodů je nevhodné provádět řezy během deště nebo za vlhka. Raději s tím počkejte a pusťte se do práce až tehdy, kdy bude sucho a teplo.
Jste příliš agresivní
Máte pocit, že když se do nějaké práce pustíte, je důležité provést ji pořádně a důkladně? Jestliže je toto vaším mottem, snažte se při prořezávání rajčat myslet na to, že někdy méně znamená více. Když se najednou zbavíte příliš velkého množství listů, můžete tím rostlině přivodit šok. Následkem toho se můžete rozloučit s bohatou úrodou. Na šok totiž rostliny zareagují zpomalením růstu i dozrávání plodů. Aby se rostlině dařilo, potřebuje listy, které jsou nezbytné pro fotosyntézu a také stíní rajčata před přímým sluncem, jež by je mohlo spálit.
Než se vrhnete do prořezávání rajčat, ujistěte se o tom, že víte, o jakou odrůdu se jedná a dodržujte správný postup. Zbavujte se zálistků, pracujte pouze tehdy, když není vlhko, ale naopak sucho a teplo a v neposlední řadě nebuďte při prořezávání příliš agresivní. Listy jsou pro rostliny důležité, protože pomáhají chránit rajčata před spálením od slunce.
Zdroj textu: www.housedigest.com, www.gardeningknowhow.com
Zdroj foto: www.freepik.com