close

[dropcap] A [/dropcap] vokádo je tropickou plodinou, která pochází ze Střední Ameriky. Tento tropický ovocný strom nám poskytuje tmavě zelené plody, které jsou u nás čím dál tím oblíbenější. Nejen, že je velmi chutné, ale je pro nás také nesmírně zdravé. Obsahuje totiž tuky, které jsou převážně nenasycené a proto neobsahují cholesterol. Je velice bohaté na proteiny, které naše tělo potřebuje.

avokádo

Velká pecka

Po jeho zkonzumování nám v ruce zůstane celkem hezká, velká pecka. Většina z nás ji vezme a zahodí. Co také jiného s ní. Jednou z možností je vypěstovat si vlastní avokádo. A možná Vás to překvapí, ale není to žádná velká věda. Jedním z důležitých kritérií, je vybrat si správně zralý kousek ovoce. Poznáme jej podle toho, že je krásně měkké. Pokud bychom zvolili nezralý plod, nepůjde nám správně rozkrojit a mohli bychom poškodit jádro, které budeme potřebovat.

Sázení

Připravíme si správný květináč. Měl by být tak velký, aby se v něm našemu stromečku, který nám několik let poroste, dařilo. Jeho kořeny budou potřebovat dostatek místa, aby mohl správně růst a plodit. Do květináče nasypeme dostatečně propustný substrát. Semínko zasadíme špičkou nahoru, přibližně 2 až 3 centimetry hluboko. Dostatečně zalijeme a umístímena slunné, teplé místo. Nevadí mu ani topení. Zeminu udržujeme stále trošku vlhkou, ale ne mokrou. V zimě držíme rostlinku v teple, ale ne v horku. Za pár let nám náš krásný stromeček začne plodit. Plody potřebují přibližně 8 měsíců, aby dozrály.

Tags : avokádoPěstování avokáda

The author Stefan Tichy

Leave a Response