close

Úklid je činnost, kterou má v oblibě jen malá hrstka z nás. Je to však práce, bez které se doma neobejdeme. Alespoň tedy v případech, kdy se chceme v rodinném domě nebo bytě cítit příjemně. Co by to bylo za zázemí, kdyby v něm nebyl pořádek? To by se vám asi nelíbilo…

shutterstock_176789279

Možná se vám však stává, že uklízíte, až když vám nic jiného nezbývá. Například před tím, než přijede ohlášená návštěva, případně na Velikonoce nebo Vánoce. A právě toto je velice nepřívětivý, ač rozšířený přístup nejen mnoha hospodyň.

Pravidelnost a řád

Základem spokojenosti při uklízení je v každém případě pravidelnost. Možná to znáte sami – pokud se pustíte do uklízení velkého nepořádku, zabere vám to spoustu času a na druhý den stejně najdete něco, na co jste zapomněli, něco, co jste přehlédnuli.

Zkrátka je jasné, že velký nepořádek zajednou neuklidíte, nebo alespoň ne dokonale. Na druhou stranu však v situacích, kdy si vyhradíte pravidelně několik hodin každý týden, které věnujete luxování, utírání prachu, umývání země a podobně, budete mít zaručenou daleko větší efektivitu.

Naplánování činností

Úklid vyžaduje pravidelnost a odhodlání. V žádném případě tuto činnost nemůžete vykonávat jen a pouze z povinnosti. Důležité je také správné naplánování – je nutné zdůraznit určitá specifika té či oné domácnosti. Tak například pokud se vám doma hodně práší, musíte se soustředit na utírání prachu. V některých interiérových prostorách je zase větší sklon třeba k tvorbě pavučin. Máte-li hodně koberců, je nutné počítat s luxováním.
Chce se to na chvíli zamyslet a rozvrhnout práce. Nakonec na všechno nemusíte být sami. Samozřejmě že je vhodné zapojit i ostatní členy domácnosti. Pokud si práci spojenou s úklidem ať již interiéru, tak i exteriéru bydlení rozdělíte, nezabere vám zase tolik času, jak by se mohlo na první pohled zdát.

The author Radek Blinka

Problematika spojená s bydlením je zajímavým tématem snad pro každého. Tipů a inspirací pro změnu není nikdy dost. Jsem rád, že i já můžu občas připravit zajímavý článek, který se vám může při brouzdání po internetu hodit!

Leave a Response