Je vaše kuchyň bez poskvrnky? I přesto se v ní nacházejí místa, v kterých se to bakteriemi jen hemží. Jaká místa v kuchyni jsou ta nejšpinavější?
Kliky, madla a rukojeti
Jedno z nejšpinavějších míst ve vaší kuchyni míjíte ihned při vstupu. Pokud do vaší kuchyně vedou dveře s klikou, možná vás překvapí, kolik bakterií se právě na klice může držet. To platí mimochodem o všech klikách ve vaší domácnosti. Kromě kliky jsou ale špinavá také všechna madla a rukojeti u všech vašich kuchyňských spotřebičů. Ať už je jedná o úchytky kuchyňských skříněk nebo madlo u mikrovlnné trouby – všechny tyto části, které pravidelně berete do ruky při manipulaci nebo otvírání, se bakteriemi jenom hemží. Nezapomeňte je proto pravidelně otírat a používejte k jejich ošetření účinné čisticí prostředky. Na seznam špinavých míst si přidejte také vypínače světla.
Hadry, houbičky a utěrky na nádobí
Místem, kde si bakterie přímo libují, je také vaše houbička na nádobí. Vlhké prostředí je totiž pro jejich množení nejlepší. Nezapomínejte ji pravidelně omývat v horké vodě a pravidelně obměňovat. Kromě houbičky nezapomínejte ani na pravidelnou výměnu hadrů a látkových utěrek na nádobí. I v těch se totiž bakteriím daří.
Lednice
Není to pouze madlo lednice, které vyžaduje pravidelnou péči a otírání hadrem. Pravidelně byste měli čistit také vnitřek lednice. Zejména v případě, že v ní skladujete čerstvé ovoce, zeleninu a maso. V lednici se mohou snadno množit bakterie a pravidelným čištěním všech poliček předcházíte kontaminaci potravin. Pokud jste zvyklí ovoce a zeleninu před uložením do lednice omývat, přestaňte s tím. Čerstvé plody tím totiž paradoxně zhehodnotíte a snížíte tím dobu jejich trvanlivosti.
Prkénka
Položkou, kterou jste v seznamu nejšpinavějších míst v kuchyni pravděpodobně čekali, jsou prkénka. Používáte je pravidelně a v jejich skulinách se mohou snadno schovat bakterie. Proto je důležité je po každém použití omýt pod horkou vodou a vydrhnout přípravkem na nádobí. Prkénka rovněž nenechávejte samovolně oschnout na odkapávači, ale rovnou je otírejte látkovou nebo papírovou utěrkou. Tím zamezíte šíření bakterií.
Krabičky a lahve
V každé domácnosti se nacházejí krabičky na svačinu, uchování potravin a také prázdné lahve. Ačkoliv je po každém použití pečlivě omyjete a poté uložíte na své místo, nevěřili byste tomu, jak snadno u nich může dojít ke kontaminaci. Řešením je oddělené skladování krabiček na syrové maso a ostatní potraviny.
Slánky a pepřenky
Používáte pravidelně slánku a pepřenku, ale málokdy je vložíte do myčky nádobí nebo je omyjete v ruce? Nevěřili byste tomu, kolik bakterií se právě na těchto pomocnících může držet. Snažte se je po každém použití otřít dezinfekčním ubrouskem.
Kuchyňská linka
Protože na kuchyňskou linku odkládáte potravin po příchodu domů z nákupu, pokládáte na ni suroviny při vaření a je také místem, kam pokládáte prkénko, není překvapivé, že právě kuchyňská linka se také řadí k těm nejšpinavějším místům v kuchyni. Buďte důslední a kuchyňskou linku ošetřujte čistícími přípravky třeba i několikrát denně.
Přestože se snažíte v kuchyni udržovat pořádek a domníváte se, že se jedná o poměrně sterilní prostředí, určitě se najdou místa, na která zapomínáte. Myslete na to, že hodně bakterií se drží na madlech, úchytkách, ale také třeba na slánce s pepřenkou. Důležité je při udržování čistoty v kuchyni také pravidelné mytí rukou, a to nejen před tím, než jdete připravovat pokrmy, ale také několikrát během práce. Položte si k dřezu antibakteriální mýdlo a nezapomeňte ho pravidelně při vaření a úklidu kuchyně používat.
Zdroj textu: www.thespruce.com, www.healthline.com
Zdroj foto: www.freepik.com