close

Meloun je ideální potravina pro letní dny.Obsahuje vysoké procento vody, takže nejen příjemně osvěží, ale dodá tělu i potřebné tekutiny. Obsahuje kyselinu listovou, vápník a železo, vitamíny A, B a C. Obsahuje jen velmi malé množství cukru, a proto se meloun  doporučuje při snižování nadváhy. Spolehlivě zažene žízeň i hlad. Má pozitivní účinek na zažívání a působí močopudně. Zralý plod poznáme v obchodě podle mírně zaschlé stopky. Pokud při poklepání prsty zní hodně dutě, meloun už je přezrálý. Melouny lze úspěšně pěstovat i u nás. Vodní melouny jsou náročné na teplo, nesnáší kolísání teplot, přílišné a dlouhé srážky a silné větry. Pro jeho pěstování jsou vhodné převážně humózní půdy, které jsou velmi dobře zásobené živinami. Lze je velice dobře je pěstovat ve sklenicích.

shutterstock_153006284

Meloun- jen voda a cukr

Vodní meloun  je druh, který je tvořen načervenalou vodnatou dužninou (pokud je meloun zralý) a zelenou kůrou. Ve vnitřku dužniny se nachází rovnoměrně rozmístěná semena. Vodní meloun obsahuje v průměru 90 % vody, což se stává vítaným zavodňujícím zdrojem pro organismus. Původem pocházejí z oblastí Afriky, kde je do dneška hojně pěstován. Mohou dosahovat až váhy okolo15 kilo, ale uvádí se, že nejlepší plody ke konzumaci mají okolo 2 kg. Vodní  melouny jsou tvořeny kromě vody, dále cukrem. Jsou to bohaté zdroje vitamínu C.

Povrch vodního melounu má typicky zelenou barvu se světlými a tmavými pruhy v závislosti na odrůdě. Vnitřní dužnina je pak sytě červená až rudá, ale je možné zakoupit odrůdy i se žlutým vnitřkem.

 

Využití melounu

Meloun se využívá i jako  dekorace, nebo při přípravě míchaných nápojů, jak nealkoholických,tak i alkoholických, když se jeho plátek umísťuje na okraj skleničky. Zvláštností je příprava alkoholického pokrmu nazvanéhoopilý meloun, kdy se do melounu vytvoří díra a do ní se pomocí trychtýře nalije alkohol (často vodka, nebo rum). Odloží se na den do lednice a alkohol se postupně naváže na vodnatou dužninu, která se následně konzumuje.

Dobrou chuť.

Tags : melounvodní meloun

The author Stefan Tichy

Leave a Response