close

[dropcap] T [/dropcap] varoh z obchodu se rozhodně nevyrovná tomu, který si můžete vyrobit doma. Přitom cesta k tomu nemusí být nijak složitá. Jelikož tím základním, co k tomu potřebujete, je samozřejmě mléko. To by mnělo být v první řadě plnotučné, a mělo by rozhodně být domácí, tedy maximálně kvalitní. Jakmile ho máme, může začít pro mnohé neočekávaný postup, jelikož mléko je třeba nechat zkysnout. To je totiž první a základní krok k tomu, jak tvaroh vyrobit.

tvaroh

Kyselost musí být správná

Samozřejmě v tomto ohledu je třeba skutečně dávat pozor, abychom mléko nenechali zkazit více, než je nutné. Obecně stačí, pokud začíná být lehce nakyslé, popřípadě pokud se již začíná lehce oddělovat syrovátka. V tuto chvíli je ideální doba k tomu, abychom ho mohli použít. Takto připravené mléko tak stačí umístit do nádoby, a tu dáme na sporák, a zahříváme až na teplotu 50 stupňů Celsia. Tuto teplotu je nutné udržovat, a to pro tu správnou konzistenci daného tvarohu. Nižší teplota znamená měkčí tvaroh, a vyšší naopak tvrdší.

Po zahřátí je třeba nechat zchladit

Jakmile je mléko na požadovanou teplotu zahřáté, můžeme vypnout zdroj tepla, přiklopit, a nechat dané mléko odstát, a postupně nechat chladnout. Jakmile se tak stane, a mléko mé zhruba pokojovou teplotu, můžeme vidět, jak se vytvořil dostatek syrovátky. Tu samozřejmě můžeme v naší kuchyni dále používat, a tak není třeba ji nutně vylévat.

Máme hotovo

Následně už jenom vyjmeme hotový tvaroh, který vložíme do čistého plátna, a mírnou silou zformujeme. Díky tomu tak získáme nejenom jeho požadovaný tvar, ale také z něho odstraníme přebytečnou tekutinu. Následně je ihned připraven ke konzumaci, a to v různých formách. Samozřejmě nutno při jeho výrobě počítat s tím, že jelikož se jedná o přírodní produkt bez jakýchkoliv stabilizátorů, není vhodné jeho dlouhodobé uchovávání, a je lepší brzká konzumace.

Tags : mlékotvaroh

The author admin

Leave a Response