close

[dropcap] J [/dropcap] e to bylinka, která je k nalezení pouze v lese a to ještě jen na jaře. Jeho růst se odhaduje na jeden měsíc. Trvá to jen do olistění stromů, hned potom se tahle vynikající bylinka zatáhne do země a její vyznavači si musí počkat další rok, než znovu vystrčí své podlouhlé lístky z půdy. Existují přece jenom ale způsoby, jak si tuto lahůdku moci užívat celý rok.

 medvedi cesnek

Jak uchovat medvědí česnek

Našli jste místo, kde se medvědí česnek vyskytuje? Nebo by jste rádi takové místo našli, ale nevíte kde hledat? Potom se vydejte do listnatého lesa a hledejte v blízkosti potůčku, kde se medvědímu česneku nejvíc daří. A až ho nejdete, potom neváhejte a natrhejte si ho do zásoby, protože způsobů, jak uchovat medvědí česnek je hned několik. Jako první můžete vyzkoušet bylinkové máslo. Recept na tuto pochoutku je velmi jednoduchý. Do mixéru hodíte 250 g rozměklého másla a asi 60 g medvědího česneku. K tomu přidáte už jenom půl lžičky soli a krátce rozmixujete. Takto vzniklou směs nechte vychladit v jakýchkoliv menších mističkách. Labužníci uvádějí i možnost zabalení směsi do alobalu ve tvaru válečku, kdy po zatuhnutí v ledničce krájí vzniklou masu na slabá kolečka. Ty potom velmi jednoduše uchovávají v mrazáku. Bylinkové máslo je skvělé třeba na topinky nebo na krajíc křupavého čerstvého chleba. Bude ozdobou na pořádném steaku, ale stejně tak výtečně dochutí grilované ryby. Zamražené kousky másla můžete dát například pod dušené maso nebo pod míchaná vajíčka. Sami budete velmi mile překvapeni, jak výrazně ovlivní chuť každého pokrmu. Medvědí česnek je možné také jednoduše zamrazit. Jeho listy stačí důkladně proprat ve studené vodě a potom pořádně osušit. Potom už jen listy nahrubo nasekejte a dejte do igelitového sáčku.

Čerstvý medvědí česnek

Čerstvě utržený medvědí česnek je přímo ideální do jakýchkoliv pomazánek. Hlavně tvarohová pomazánka s medvědím česnekem prostě nemá chybu. A bramborový salát s medvědím česnekem? Naprostá lahůdka. Pokud se vám nechce nějak vyvářet a přesto máte na medvědí česnek chuť, potom si jej jednoduše nakrájejte třeba na chleba s máslem. Stačí jen maličko přisolit. Klidně z něj můžete připravit krémovou polévku nebo ho jen spařit na másle a servírovat jako listový špenát. Hodí se i pod maso nebo do zeleninových polévek. Medvědí česnek je prostě vynikající léčivka s naprosto jedinečnou a vynikající chutí. Neznáte? Vyzkoušejte. Určitě to stojí za to.

Tags : česnekmedvědí česnek
Stefan Tichy

The author Stefan Tichy

Leave a Response