close

Cena družstevních bytů je podstatně nižší než klasických bytů, proto jsou stále žádanější. Jenže co to vlastně družstevní byt je a jak funguje jeho prodej? A na co si dát při jeho prodeji a koupi pozor?

Jaký je rozdíl mezi bytem družstevním a bytem v osobním vlastnictví?

Jak již sám název jednotlivých bytů napovídá, nejzásadnější rozdíl je v typu vlastnictví. Byt družstevní je stále ve vlastnictví družstva, vy si kupujete pouze podíl práv a povinností spojených s užíváním družstevního bytu. Kdežto byt v osobním vlastnictví říká „pane“ pouze vám.

Jak se družstevní byt dá prodat?

Jak jsme již zmínili výše, koupí vlastníte pouze určitý podíl práv užívání na družstevní byt, se kterým je spojena spousta povinností. A právě tato práva se při prodeji družstevního bytu převedou na nového majitele těchto práv. I proto je prodej družstevního bytu podstatně jednodušší než u bytu v osobním vlastnictví. Ovšem postup při prodeji je téměř stejný.

Financování

Nejjednodušším způsobem, jak si takový byt pořídit, je pomocí vlastních peněz. Jenže ruku na srdce, kdo v dnešní době má naspořeno takovou částku? A právě tady je zádrhel. Pro koupi družstevního bytu můžete využít hypoteční úvěr, avšak u družstevního bytu nelze využít klasické zástavní právo. To lze pouze v takovém případě, kdy družstevní byt bude převeden do osobního vlastnictví.

Smlouva o převodu družstevního podílu

Hlavním orgánem je družstvo, které také musí odsouhlasit převod. Pokud tedy nejsou žádné výhrady, můžete bez obav podepsat smlouvu o převodu družstevního podílu v bytovém družstvu, dále smlouvu o úschově, která se využívá pro dobu, než dojde k vyjádření družstva.

Anuita – zbystřete!

Je důležité také zmínit, že při prodeji družstevního bytu dochází kromě převodu podílu také k převodu pravidelného nájmu družstvu a možných dluhů na kupujícího. Mluvíme o tzv. anuitě, která vznikla při výstavbě domu nebo jeho rekonstrukci.

Osvobození od daně

Kupující jistě uvítá fakt, že v tomto případě je osvobozen o daň z nemovitosti. Kdežto prodávající musí zaplatit daň z příjmu.

Máte s družstevními byty zkušenost?

Zdroj foto: pixabay.com

Tags : družstevní bytkoupě bytuprodej bytu

The author Michaela

Leave a Response