close
Bydlení

Jak zařídit pokoj pro školáka – Pro prvňáčky je kvalitní zázemí důležité

Máte doma budoucího prvňáčka a lámete si hlavu s tím, jak mu co nejvíce usnadnit nástup do školy i učení? Pro šestileté dítě není snadné vyrovnat se všemi těmi změnami – a nástup do školy jistě velkou změnou pro dítě je. Zařiďte mu proto nový pokoj pro školáka, kde bude mít všechno, co potřebuje. Usnadní to zejména přípravy do školy. Na co se zaměřit a co by v pokoji prvňáčka nemělo chybět?

Pokoj rozdělený na tři zóny

Každý dětský pokoj by měl být správně rozdělen, a to na tři hlavní zóny. V jedné zóně by dítě mělo odpočívat a spát, v druhé si zase hrát a třetí zóna by měla sloužit ke studijním účelům. Do doby, kdy dítě ještě chodí do školky, není třeba zařizovat dítěti pokoj tak, aby se mělo kde učit. Obvykle mají děti k dispozici ve svém pokoji ale stolík na hraní nebo na kreslení, během školní docházky si s ním ale zcela jistě nevystačí. Proto je potřeba pokojíček před nástupem do školy co nejvhodněji zařídit. Každý školák potřebuje svůj vlastní prostor, kde může psát úkoly a kde se může učit. V tomto prostoru ale nesmí chybět pouze psací stůl, důležité je i ostatní vybavení.

Stůl a židle jsou základ

Jistě, každý víme, že bez psacího stolu a kvalitní židle se školáci neobejdou. Jenže jak je vybírat? Jako první by se měl vybírat stůl, podle jeho rozměrů a výšky je pak nutné vybrat i židli. Židle by měla být pohodlná s kvalitním opěradlem, aby si dítě neničilo záda a nekřivila se mu páteř při psaní. Co se týče stolu, je opravdu vždy lepší investovat více peněz do kvalitnějšího a také praktického nábytku.

Stůl může být polohovací, v tom případě pak roste společně s dítětem, nebudete muset později, až dítě odroste kupovat stůl nový. Co se velikosti týče, stůl by měl být dostatečně velký, počítejte s tím, že na něm bude mít dítě i pomůcky, a zejména pak psací potřeby. Rozměry proto dobře sledujte a vybírejte stůl s deskou o velikosti alespoň 120×60 cm.

Samozřejmě, že ale rozhoduje i to, jaký prostor máte v pokoji k dispozici. V případě, že dítě má malý pokojíček nebo ho sdílí se svým sourozencem, vybírejte multifunkční nábytek. Je možná například pořídit patrovou postel. Dítě pak má postel nahoře a dole je dost místa pro psací stůl, ale i šuplíky či skříňky. Díky tomu ušetříte opravdu hodně místa.

Kvalitní osvětlení

Také popřemýšlejte nad tím, kam psací stůl umístíte. Pokud to jde, měl by stůl být vždy umístěn v blízkosti oken, nejlepší je tedy dát stůl přímo pod okno. Denní světlo je důležité. Ne vždy to ale samozřejmě jde, potom tedy budete muset spoléhat na hodně kvalitní a dostatečné umělé osvětlení. Na stůl by měla přijít lampička, které se hodí zejména v zimě, kdy slunce velmi brzy zapadá. Nekvalitní osvětlení během učení či psaní dítěti bude jen kazit oči, na to pozor. Kromě centrálního stropního osvětlení v místnosti je tak lampička velmi důležitým doplňkem.

Může být umístěná na stole, ale klidně ji můžete i přivrtat na stěnu. Co je ovšem nejdůležitější, je její poloha a intenzita osvětlení. Lampičku umisťujte pod úroveň očí, a pokud ji budete používat, školákovi současně rozsviťte i stropní světlo. Na mnohých lampičkách navíc dnes úplně bez problémů nastavíte nejen směr svícení ale i intenzitu osvětlení. To je opět to nejlepší řešení.

Úložný prostor a to ostatní

Zapomenout pak nesmíte ani na úložný prostor. K dispozici by měl prvňáček mít šuplíky nebo skříňky, do nichž lze přehledně seřadit všechny školní pomůcky a knihy. V těchto věcech by neměl mít školák nikdy chaos. Naopak by měl vždy bez problémů najít to, co potřebuje. Využijte proto například praktické organizéry. U psacího stolu je také vhodné umístit odpadkový koš na papíry.

Pokud pak chcete prvňáčkovi usnadnit orientaci v tom, kdy má který předmět a na co je potřeba se zrovna naučit, pořiďte mu praktickou tabuli. Může to být korková tabule na připínání, ale i tabule na psaní křídami nebo fixy, či magnetická tabule. Na této tabuli je možné mít umístěný například školní rozvrh, ale i poznámky a ostatní. Jde o skvělý doplněk, který by měl mít prvňáček, pokud možno, po ruce, nejlépe u psacího stolu tak, aby na tabuli vždy dítě dosáhlo.

Vhodně zařízený pokoj je pro prvňáčky důležitý. Proto tyto přípravy nepodceňujte.

Zdroj foto: www.freepik.com

Tags : pokoj pro školákaškola

The author Michaela

Leave a Response