close
Spolupráce

Z jakého materiálu si pořídit zahradní nábytek?

lehatka

Často zahradní nábytek vybíráme jen podle vzhledu nebo ceny. Jsou to jistě důležité parametry, ale faktem je, že tím vůbec nejpodstatnějším je spíše materiál. Je potřeba si uvědomit, že nábytek na zahradu je vystaven velmi intenzivním vnějším vlivům, takže musí být dostatečně odolný a splňovat řadu nároků. Které materiály jsou nejlepší a jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Exotické dřeviny

Nábytek na zahradu klidně může být ze dřeva, ale je nutné vybrat takovou dřevinu, která dokáže odolat nejen dešti, ale třeba také UV záření. Velmi oblíbený je v tomto směru teak, který můžete nechat v podstatě bez jakékoliv údržby. Jestliže ale nechcete, aby po čase změnil barvu, je nutné jej povrchově chránit impregnačními oleji. O dřevo je tedy nutné vždy a pravidelně pečovat, ale nabídne vám odolný nábytek na terasu, který má styl a charakter.

Populární ratan

V posledních letech je stále oblíbenější ratanový nábytek, a to zejména ten umělý. Ovšem jak poznat, že je kvalitní? Ideální je, pokud má certifikát od některé z celosvětově uznávaných laboratoří. Pokud pořídíte levný ratan, hrozí, že jeho vlákna velmi rychle popraskají nebo se přetrhnou, a tím se výplet poničí. Takový nábytek pak není nejen hezký, ale ani není funkční.

Netradiční beton

Co takhle nábytek na terasu z betonu? Proč ne – v poslední době se i tento netradiční materiál objevuje čím dal častěji. Výhodou je, že tento materiál zvládne takřka jakékoliv povětrnostní vlivy, ale zřejmou nevýhodou je zejména vysoká hmotnost, která s ním nedovoluje příliš manipulovat. Je také otázkou, zda je takový nábytek pohodlný.

Moderní kov

Prakticky bezúdržbový je kovový nábytek na terasu. Venku může zůstat celoročně a nemáte s ním žádnou práci. Obvykle ale bývá nějak polstrovaný, a ne vždy tato výplň odolává počasí stejně dobře jako samotný kov.

Zdroj obrázku: https://www.avenberg.cz/

The author Dalibor Navrátil

Leave a Response