close
Komerční články

Při výběru ručníku zapomeňte na gramáž. Roli hraje zcela jiný faktor

rucniky

Také vás občas nepříjemně překvapí hrubost a zápach vašich ručníků? Bohužel, nekvalitní materiál, nevhodné praní, ale třeba také tvrdá voda způsobí, že osušky a ručníky velmi rychle ztrácí svou měkkost a hebkost na dotek. Jak tomu předejít? Kromě správné péče je nutné zaměřit se také na nákup kvalitního zboží. Podobně můžete tyto tipy aplikovat, i když vybíráte župany nebo jiný koupelnový textil.

Je gramáž rozhodující?

Informace o gramáži mohou ve skutečnosti spíše zkreslovat obraz o tom, co jsou kvalitní ručníky. Podle gramáže tedy vybírat můžete, ale musíte počítat také s nevýhodami, které to přináší. O čem vlastně gramáž informuje? Přináší informaci o tom, kolik bavlněné příze bylo použito na 1 m² froté. Naopak ale neříká nic o kvalitě použité bavlny, což však může být ve výsledku rozhodující.

Jak poznat kvalitní ručník?

Asi nejdůležitější vlastností ručníku je jeho savost. Tu zajišťuje především přirozená vlastnost suchého trubicovitého bavlněného vlákna, které má schopnost nasávat do sebe maximum vlhkosti. Pokud tedy chceme mít skutečně kvalitní ručníky, žínky a osušky, je nutné vybírat kvalitní a čistou bavlněnou přízi. Ta nejlepší pochází z Egejského poloostrova a Egypta. Ideálně by pak příze měla být z dlouhých vláken, které mají vyšší schopnost nasávat vlhkost, jsou pevné a déle vydrží.

Pozor si dejte na aviváž

Byť nám reklamy tvrdí něco jiného, ve skutečnosti je použití aviváže jistou cestou k tvrdým ručníkům. Právě tento prostředek docílí pouze toho, že vlákna „slepí“, a ručník tak ztratí svou přirozenou měkkost. Jednou za čas je nutné vyprat také sprchové závěsy a ani na ně by neměla přijít aviváž. Vyplatí se je vyprat na vyšší teplotu a dobře je vymáchat, aby při sprchování nepouštěly prášek.

Pravidla pro výběr a péči o ručníky a osušky můžete snadno využít také, když budete shánět například huňaté koupelnové předložky. I ty se vyrábí z různých druhů vláken, a pokud chcete zachovat jejich hebkost, je nutné pozorně prostudovat, z čeho jsou vyrobené. 

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Martin Novotný

The author Martin Novotný

Leave a Response