close
stehovani

Někdo se stěhoval jednou, dvakrát, jiný třikrát či ještě vícekrát. To je zrovna můj případ a proto si dovoluji přinést pár tipů, jak se při stěhování nepřipravit o rozum. Stěhování vždy vyžaduje vaší účast, bez vás to jaksi nepůjde. Přestože byste měli možnost se stěhovat s pomocí stěhovací společnosti, vždy se budete muset podílet na celé události. To znamená udělat si soupis věcí nebo ještě lépe čistku věcí, které si sebou brát nebudete. Ono jaksi nemá smysl tahat sebou například staré oblečení, hračky, obuv, nádobí, kde víte, že je nevyužijete a stejně vám už i tak leží měsíce ve skříni. Zahoďte sentiment, protože tady si ušetříte značné množství energie, financí a času. Staré oblečení, povlaky, závěsy, nádobí, které už nevyužijete, darujte známým nebo na charitu. To je první věc, kterou je potřeba promyslet, když víte, že vás stěhování nemine. Nic nenechávejte náhodě a na poslední chvíli, protože pak by vám z toho skutečně mohlo přeskočit.

Zajištění obalového materiálu

Jako další krok je bezesporu zajištění vhodného obalového materiálu. Pokud se stěhujete svépomoci, je dobré předem začít sbírat krabice a přepravky. Nejlépe s víkem, protože to vám zajistí možnost stavět krabice na sebe. Opatřete si nálepky a fix, kterým si krabice popíšete. Zabráníte tím, že křehké věci budou naspodu. Popisování vám dále pak pomůže u vybalování krabic v novém domově a rozmístěním obsahu. Lépe je mít krabic více, než aby pak chybělo. Z velkých krabic od nábytku si klidně můžete vytvořit „papírovou šatní skříň“ pro věci, které potřebují nutně být na ramínku. Nákladnější obleky, košile a jiné. Prostrčením tyčky vám vznikne prostor na zavěšení ramínka. Tyto krabice se však dají koupit již hotové. To jen pro případ, že si chcete něco ušetřit nebo takovou velkou krabici doma máte.

Nezapomínejte na finanční plán

Finanční rozpis nejdůležitějších věcí. Je vhodné předem plánovat, promýšlet a počítat. Nejen samotné stěhování bude stát nějakou tu korunu. Možná budete muset koupit koberec, skříň, postel nebo jiné vybavení. Nezapomínejte pro jistotu na rezervu.

Víte, jak bude vypadat váš nový domov? Je rozdíl, zda se stěhujete do svého nebo do pronájmu. Předem si zjistěte, co zůstane součástí vybavení bytu. Mohlo by se vám stát, že nebude mít na čem spát ani si kde schovat potraviny, které vyžadují chlad. Někteří pronajimatelé nabízí nemovitosti kompletní, jiní částečně vybavený byt a někdo prázdný. Nenechte se zmást obrázkem, na kterém je pračka, lednice, mikrovlnka. Pokud to nemáte ve smlouvě, může se stát, že zapláčete.

Tags : stěhování

The author Gabriela Kortova

Když dojde na to popsat druhé lidi, jde nám to velmi snadno. Ovšem pokud má člověk popsat sám sebe je to složitější. Začnu tedy tím nejzákladnějším. Jmenuji se Gabriela a jsem 72 ročník, takže už něco pamatuji :) Největším žroutem mého času je psaní článků a já jsem za to moc ráda. Pořád je toho spousta, co se člověk může učit. Mimo jiné si snažím vymezit čas pro sport a ruční tvorbu.

Leave a Response