close

Na zahrádkách vám dozrávají třešně a jahody, nebo jste si je nakoupili v obchodě. Nejlépe jistě chutnají jen tak, čerstvé, ale můžete z nich vykouzlit také řadu velmi dobrých dezertů. A jak si z tohoto krásně červeného sezónního ovoce upéct bublaninu? Máme pro vás tip, jak upéct bublaninu, po které se vám budou sbíhat sliny, snadno a rychle. Přinášíme vám recept na hrnkovou bublaninu.

V některých rodinách se dědí recepty z generace na generaci, tam, kde svůj ještě nemáte, vám třeba přijde vhod do sbírky tento náš dnešní.

Něco o bublanině

Bublanina je buchta z litého těsta. Nevíme přesně, kdy a jak se bublanina začala péct, ani neexistuje na ní žádný originální a zaručeně správný recept. Každá bublanina je originál. Její jméno, jak by se dalo předpokládat, vychází ze slova „bublat“, kdy těsto probublá na povrch přes ovoce. Správně upečená bublanina je vláčná a voní sladce po ovoci. Ovoce můžeme použít jakékoliv, ať to jsou meruňky, třešně, jahody, maliny, švestky nebo třeba rybíz.

Variant pečení a servírování je několik. Buď může být bublanina sypaná drobenkou nebo cukrem. Výborná je také servírovaná se šlehačkou nebo se zmrzlinou.

Recept na hrníčkovou bublaninu

Hrnkové recepty jsou skvělé v tom, že k odměřování ingrediencí vůbec nepotřebujeme váhu, stačí pouze optimální velikost hrnku.

Co budeme potřebovat

  • ½ hrnku slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • ovoce – v našem případě právě dozrávající třešně či jahody

Jak budeme postupovat

Nejdříve si rozehřejeme troubu na 180 °C. Připravíme si ovoce, které budeme pokládat na těsto. Omyjeme si ho, jestliže máme třešně, meruňky nebo švestky, tak je vypeckujeme. Není příjemné kousnout do hotové bublaniny a vyndavat si z úst pecku.

Dalším krokem bude příprava těsta. Vajíčka si rozklepneme do velké mísy a vyšleháme buď pomocí metličky nebo mixéru. Přidáme půl hrnku oleje, hrnek mléka a promixujeme. V další míse si smícháme sypké ingredience, a to hrnek cukru krupice, 2 hrnky polohrubé mouky, sáček vanilkového cukru a prášek do pečiva. Ty to dvě směsi spojíme do jedné a pořádně promícháme, aby byla směs celistvá a hladká.

Připravíme si velký hluboký plech, který vymažeme máslem nebo olejem a následně vysypeme moukou. Na plech vylijeme smíchané těsto a navrch naskládáme připravené ovoce. Hrnkovou bublaninu dáme péct do trouby a pečeme do zlatova. Jestli je bublanina upečená poznáme podle vpichu špejlí do těsta. Pokud se na špejli nepřilepí těsto, bublanina je hotová. 

Po vyndání z trouby bublaninu pocukrujeme moučkovým cukrem, rozkrájíme na čtverce a podáváme například ke kávě.

Tipy:

Omyté ovoce rozkrájíme den předem a vložíme do misky, pocukrujeme, nastrouháme kůru z půlky citronu a přidáme panáka rumu. Necháme takto minimálně den odležet, ovoce se krásně uleží a upečená bublanina bude krásně voňavá.

Do těsta místo části mléka použijte ovocnou šťávu nebo šlehačku, bublanina bude vláčná a mnohem lahodnější.

Tags : bublaninaJahodytřešně

The author Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Leave a Response