close

[dropcap] S [/dropcap] oustružení dřeva je výrobní postup, při němž se z polotovarů odebírá materiál, obvykle ve formě pilin a třísek. Velmi podobné technologie se používají i pro obrábění umělých hmot nebo také kovu. Dělí se na obrábění ruční a strojní.

Při ručním obrábění můžeme dělit materiál pilou, vrtat válcové otvory, hoblovat rovné plochy a profily, dlabat dláty, vyřezávat nožem, brousit.

soustrožení dřeva

Soustruh

Soustruh na dřevo je jednoduchý hrotový soustruh s ložem, vřeteníkem a koníkem. Soustružník drží dláto v ruce a opírá je o posuvnou opěrku.

Jaké dřevo je vhodné pro soustružení?

Čerstvé mokré dřevo je dostupnější a také levnější. Mokré dřevo se snáze opracovává, méně práší, ale hotový výrobek postupným vysycháním může měnit velikost, ale také tvar. Například kulatá miska se změní v oválnou. Dalším rizikem je práskání, kterému se dá předcházet pozvolným sušením.

Suché dřevo bude podle očekávání pravým opakem. Tedy je dražší a hůř opracovatelné, ale zase stabilní, a výrobky z něj vyrobené už nebudou podléhat žádným změnám. Suché dřevo musí být použito, když soustružíme na přesnost, většinou díly, které musí “někam zapadnout” a musí mít přesně dané rozměry. Moderní soustruhy umožňují soustružit ze suchého dřeva bez problémů, u historických šlapacích soustruhů se horší obrobitelnost suchého dřeva odráží na množství potu tekoucího ze soustružníka.

Využití

Soustružení dřeva se využívá zejména na výrobu schodišť, dveří, oken, nábytku, krbů nebo kuchyní. Asi největší využití je u zařizování luxusních interiérů. Vkusným doplňkem jsou také kyvadlové hodiny, dřevěné vázy, stolky, lampy a jiné doplňky. Mezi méně typické doplňky patří propracované dřevěné sochy.

Dřevěné soustružené předměty a doplňky jsou vkusné, mají svojí duši. V některých případech je dřevo nenahraditelné. I přes to, že existuje celá řada nových umělých materiálů, které jsou na první pohled od dřeva k nerozeznání, jsou i cenově dostupnější, přírodnímu materiálu se nevyrovná.

Tags : Dřevosoustružení dřevaúprava dřeva
Stefan Tichy

The author Stefan Tichy

Leave a Response