close

Jestli se vám urodilo více kedluben a nevíte, co si s nimi počít, zkuste oblíbenou variaci našich babiček: kedlubnové zelí. Samozřejmě, že jde o kedlubny podušené a dochucené na způsob hlávkového zelí a stejným způsobem ho i podáváme: k masu a knedlíkům, k bramborám či k haluškám.

Základem pro tuto úpravu je oloupaná a dřevnaté části zbavená kedlubna (čili brukev). A proč kedlubny konzumovat? Nejen proto, že jsou dobré, ale také kvůli jejich nutričním hodnotám. Dámy jistě potěší, že 100 gramů brukve má jen 30 kcal, za to jsou plné železa, hořčíku a vápníku, jsou také jednou z mála potravin, která obsahuje selen.

Kedlubny nám tak pomáhají například proti svalovým křečím, odvodnit organismus nebo snížit krevní tlak. Nejlepší jsou pochopitelně syrové, jen tak nakrájené na plátky a malinko posolené, výborně ovšem chutnají i dušené. Například jako zelí.

Jak si připravit zelí z kedluben

Na kedlubnové zelí budete potřebovat:

  • 2 středně velké kedlubny nebo jednu kedlubnu Gigant
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce cukru
  • Sůl, kmín, ocet
  • 1 brambor nebo 1 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce tuku (sádlo, máslo nebo olej)

Kedlubny oloupejte, zbavte dřevnatých částí a nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nakrájejte nadrobno a dejte zpěnit na omastek. Když je cibule sklovitá, nasypte na ni cukr a nechte trochu zkaramelizovat. Míchejte a hlídejte, ať se nespálí, to by jídlo zhořklo. Jakmile je cukr zlatý, přidejte nastrouhanou kedlubnu, sůl a kmín. Podlejte vodou a duste doměkka, tedy asi 10 – 15 minut.

Měkké “zelí” už zbývá jen ochutit a zahustit. Jestliže chcete zahustit bramborem. nastrouhejte ho na jemném struhadle a dejte dusit od začátku s brukví. Pokud budete zahušťovat moukou, můžete zelí jen zaprášit a promíchat, nebo udělat trochu moučného másla. Na závěr přidejte trošku octa podle vaší chuti a ještě chvilku provařte. .

Tags : kedlubnové zelíkedlubny na způsob zelízelí z kedluben

The author Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Leave a Response