close
Kuchyň

Jak správně uspořádat kuchyň? Vsaďte na praktičnost

Konečně máte vaši vysněnou kuchyň, a přesto se vám v ní nevaří dobře? Možná stačí jen udělat pár praktických kroků a přeskládat ty nejdůležitější věci trochu jinak. Právě praktické uspořádání věcí dělají tu kuchyň pravou kuchyní.

Myslete na to, že kuchyň je často středobodem celé domácnosti, vždyť v této místnosti se několikrát za den otočí každý člen domácnosti. Nejedná se tedy jen o místo, kde jeden člen rodiny vaří a připravuje dobroty pro ty ostatní. Myslete na praktické uspořádání potravin i ostatních předmětů. Každý kousek by měl mít jasně určené své místo.

Nepořádek ve skříňce s nádobím

Zejména v těch dlouho obydlených kuchyních najdete skříňku plnou ledabyle poskládaných hrnků a skleniček. Jsou na sobě, jelikož se zkrátka nikam jinam nevejdou. Takové uspořádání působí na první pohled velmi chaoticky, člověk se i bojí po jednom z hrnku sáhnout, aby se ostatní nezhroutily. Tomu můžete jednoduše zabránit.

Stačí si koupit pořadač na hrnky, díky kterému vytvoříte ve skříňce pořádek. Namísto skládání hrnků na sebe tak můžete mít přehledně uspořádané často používané hrnky, malované hrnky a hrnky pro návštěvy v každém patře. Stejně tak si můžete uspořádat sklenice, a dokonce i talíře.

Organizér do zásuvky

Každá kuchyň má jednu velkou zásuvku plnou pochoutek, které tak trochu nemají vlastní místo. Většinou se jedná o zásuvku plnou sladkostí a dobrot jen tak k zakousnutí. Do zásuvky přidejte organizér nebo jednotlivé košíky, kterými od sebe druhy oddělíte. Celkový dojem bude více uspořádaný a přehledný. V jednom košíku můžete mít sladkosti pro děti, ve druhém zase sladkosti na pečení. Třetí košík bude určený na oříšky a jiné sladké pochutiny.

Stejné nádoby s popisovačem

Více organizovaně a uklizeně působí polička nebo regál se stejnými dózami na jednotlivé suroviny. Ať už máte suroviny uskladněné ve spíži, hluboké zásuvce nebo potravinové skříni, princip je stále stejný. Pořiďte si stejné dózy, na které si můžete samolepkou, popisovačem nebo fixou napsat, o kterou surovinu se jedná.

Těstoviny, mouka, cukr, luštěniny nebo třeba ovesná kaše na každodenní snídani tak budou vypadat skvěle, ať jsou na očích nebo ne. Do stejných dóz nebo nádob si můžete nasypat také kávu a oblíbený čaj. Pak už se nemusíte bát, že vás na hlavní poličce v kuchyni bude strašit nevzhledná sklenice od instantní kávy nebo krabice od čaje.

Místo pod dřezem

Většinou přímo pod dřezem bývá prostor pro čisticí prostředky, houbičky a hadry na nádobí. Právě v tomto místě bývají věci ledabyle poházené přes sebe a systému se tato police rozhodně nepodobá. Připravte si organizér, krabice nebo košíky, do kterých si jednotlivé produkty uspořádáte. Budete tak mít větší přehled v tom, zda vám dochází tablety do myčky nebo houbičky na nádobí.

Místo pro lékárničku

Právě kuchyně bývá místem pro uskladnění léků a první zdravotní pomoci. Domácí lékárnička může být dost obsáhlá, proto i ona potřebuje dostatek místa a pořádnou organizaci. Připravte si jedno určité místo pro všechny věci, které se v lékárničce mají objevit. Opět vám pomůže hluboká krabice s přihrádkami.

Na lince toho moc nezůstane

Nezapomeňte na to, že krásná kuchyně s upraveným vzhledem může na všechny působit je tehdy, když na lince není mnoho věcí. Zapomeňte na vyskládané kuchyňské roboty, mnoho kořenek nebo více přípravků na nádobí.

Kuchyňská linka by měla působit upraveně a celistvě. Na lince se může designově povalovat jedině složený kuchyňská utěrka, připravený koláč k servírování a maximálně v rohu kávovar, který má své jasně stanovené místo.

Zdroj foto: www.freepik.com

Tags : organizaceuspořádání kuchyně

The author Michaela

Leave a Response