close

Kdo jednou ochutná domácí uzená žebírka, kuře nebo lososa, po kupovaných už ani nevzdychne. Rozdíl poznáte i po čichu a vůni. Zařídit si domácí udírnu je přitom jednodušší, než se zdá.

Udírna
Udírna

Maso, ryby, sýry i vejce – co všechno jde vyudit?

Uzení platí za výsadu masožravců. Milují uzená žebírka, kolena, krkovici a jiné vybrané kousky. Výborně chutná i uzené kuře, krůta a další drůbež. Vegetariáni si ale také přijdou na své. Smlsnou si na uzeném sýru, tofu nebo vejcích. K oblíbeným delikatesám patří i doma uzené ořechy – třeba mandle nebo vlašáky.

„Začátečníkům doporučujeme ryby. Rychle je naložíte i proudíte. Třeba pstruhům stačí cca 8 hodin v láku a 3 hodiny v udírně. Kdo nefandí rybám, může pro začátek přeudit něco už koupeného z obchodu. Příště už se můžete pustit třeba do uzeného bůčku,“ radí Kamil Kaiser, specialista na udírny a uzení z rodinné firmy na Vysočině.

Uzené výrobky
Uzené výrobky

Kam udírnu postavit? Hlavně do závětří a dál od hořlavých věcí

Vítr není s udírnou kamarád. Nesvědčí rozdělávání ohně ani samotnému uzení. Vyberte proto místo v závětří, třeba u domu nebo zahradní chatky na nářadí. Pozor ale na hořlavé věci. Ty držte od topeniště raději dál.

Zděné, dřevěné a plechové udírny: Tři základní typy z pohledu konstrukce

Každé řešení má své výhody i nevýhody. Pokud se na stavbu klasické zděné udírny necítíte, volte už hotový model z kvalitního kovu – nejlépe nerezu. Snese i vysoké teploty a dlouho vydrží. Nemusíte řešit ideální rozložení interiéru ani velikost komína. Všechno už je hotovo. Na vás je jen vybrat místo v závětří a připravit rovnou plochu k instalaci. Do pár minut můžete rozdělávat.

Udírna
Udírna

Elektrické udírny šetří čas i práci

„Pokud se bavíme o našich nerezových udírnách, za sebe doporučuji vybírat v elektrických variantách. Obsluha je jednodušší, než když topíte pouze dřevem,“ dodává Kamil Kaiser.

O vůni kouře ze dřeva u elektrické udírny nepřijdete. Vzniká z dřevěné drtě stejný principem, jen vše podpaluje topná spirála a teplotu hlídá termostat. Vy tak nemusíte „udržovat oheň“ jako naši pravěcí předci.

Uzené maso
Uzené maso

Další výhoda nerezové udírny: Údržba zabere pár minut

Po uzení stačí očistit odkapovou misku a vysypat popel z ohniště. Základní údržbu tím máte hotovou. Čas od času se hodí umýt i nerezové stěny. Pomůže buď speciální čistič pro udírny, neboj jakákoli pěna či sprej na nerez.

Nejlepší zpráva na konec: Udit můžete kdykoli

Dostali jste chuť na domácí uzené maso nebo klobásky? Žádný problém. Poohlédněte se po té nejlepší udírně pro svou zahradu či terasu, objednejte a žhavte. Dobří výrobci odesílají vše včetně dřevěné štěpky do 2. dne. Právě teď nastal ideální čas pro uzení studeným i teplým kouřem. Záleží jen na vás a vaší chuti. Kterým druhem začnete?

Tags : udírna

The author Jaroslav

Leave a Response