close
Kuchyň

Tyto věci vám nesmí chybět v kuchyni. Máte je doma všechny?

obrázek_2023-07-11_090144338

Kuchyň je jednou z nejdůležitějších místností. Věnuje se jí také patřičná pozornost. Všude slýcháme rady, jak by kuchyň měla vypadat a jak by měla být poskládaná v prostoru. Co v ní však nesmí chybět?  

Říkáte si: „Vybavení kuchyně, co je na tom složitého?“. Nádobí, nože, hrnce a další pomůcky na vaření, krájení a přípravu jídla. Velmi snadno se zapomene na některou z důležitých položek. Nebo naopak. Dnešní trh nabízí nepřeberné množství vychytávek, které slibují usnadnění života. Potřebujete je všechny? Ať už si zařizujete kuchyň v novém domově nebo si chcete vyšperkovat tu současnou, zkontrolujte si, zda obsahuje všechny toto položky. S takto vybavenou kuchyní bude vaření už pouze radost.

Hrnce a pánve

Mezi základní vybavení, které je potřeba k vaření v kuchyni, patří hrnce a pánve. Šetřit byste neměli u žádné zmíněné položky, avšak u této dbejte na kvalitu mnohem více. Při nákupu kvalitních produktů bude jejich životnost i několik desítek let. Při výběru hrnců a pánví také myslete na to, na čem budete vařit. Máte doma plynové hořáky nebo indukční desku? Právě na ty musíte pořizovat speciální hrnce a pánve.

Nízká kvalita se projevuje rychlým připalováním a snadným odlupováním povrchové vrstvy. Běžně rozšířený a jeden z nejlepších materiálů je nerez, avšak kvalitní kuchyňské náčiní jsou z mědi či litiny. Na pečení je vhodné smaltované či litinové pekáče a hrnce. Populární materiál především u pánví je teflon. Oblíbená je i keramika. Ta je však velmi náchylná k poškození. 

Nože a prkýnka

Abyste si cokoliv uvařili, musíte si potraviny naporcovat – rozkrájet. Nože používáte v kuchyni na denní bázi. Když budete investovat do kvality, nemusíte se následně rozčilovat nad rychle se tupícími noži. Krájet něco tupými nástroji, které spíše trhají a pižlají něž řežou, je náročné. Jakmile jednou okusíte jednoduchost a pohodlnost kvality, už nikdy nebudete chtít jiné. 

Nožů nemusíte mít hodně, postačí vám jedna opravdu kvalitní sada. Krájení souvisí také s povrchem, na kterém ho provádíte. Prkýnko musí být odolné a dostatečně velké. Neuškodí jich mít více. Můžete tak pohodlně krájet více druhů potravin, aniž byste je mísili navzájem. 

Nádobí

Jídlo máte uvařené, ale z čeho ho jíst? Hezké a kvalitní nádobí přispěje k radostnému požitku z jídla. Můžete si pořídit sadu nádobí, jejíž kousky mezi sebou budou perfektně ladit, nebo si nádobí kupovat individuálně podle toho, co vám zrovna padne do oka. Záleží pouze na vašich prevencích.

Doma byste však měli mít zástupce ze skupiny hlubokých, mělkých i dezertních talířů, misek, hrnečků a skleniček. Nezapomínejme také na příbory. Těch pořiďte v klidu více než bude potřeba. Časem se někam poztrácí, a navíc se jich přes den spotřebuje mnoho. Pokud máte doma myčku, při výběru nádobí si zkontrolujte, zda ho do ní můžete umisťovat.

Kuchyňská váha

I zkušení kuchaři ji používají. S kuchyňskou váhou budou vaše recepty vždy stejně chutné a lahodné. Cukráři bez váhy nedají ani ránu. Na domácí použití vám postačí obyčejní digitální váha. Dokonale poslouží – ukazuje přesné hodnoty rychle a snadno. Navíc nezabere příliš místa. Dnes je jejich součástí také přepínání z gramů na mililitry.

Kuchyňský robot

Nenahraditelný pomocník. Díky různým nástavcům a částem vám hravě pomůže s každou prací. S kuchyňským robotem je vaření opravdu snadné. Umíchá vám těsto, nastrouhá zeleninu, namele maso, rozmixuje ovoce, omáčku či pesto. S koupí robota máte několik náčiní v jednom. Šetří nejen práci, ale i čas. Za ty peníze se to opravdu vyplatí.

V kuchyni potřebujete mnoho dalších nástrojů, které jsou nezbytné na vaření – škrabku, vařečky, metličky, obracečky, naběračky, cedníky, louskáček, lis na česnek, otvírák na konzervy, otvírák na víno/pivo, mašlovačky, stěrky, chňapky. Je toho zkrátka hodně. Zkuste si však vždy ušetřit na kvalitní kousky, které vám dlouho vydrží a manipulace s nimi vám nebude komplikovat život. Vaření je radost ne starost. 

Zdroj foto: www.freepik.com

Tags : hrncenádobívybavení

The author Michaela

Leave a Response