close

[dropcap] P [/dropcap] okud se chytáme péct buchty, pečivo, nebo třeba připravovat pizzu, často se neobejdeme bez kynutého těsta. Jeho příprava jako taková nemusí být nic složitého, ale je třeba počítat se základem, a to v podobě kvásku. Jeho příprava může mít mnoho variant, ale v té nejpoužívanější přichází na řadu vlažné mléko, droždí, a samozřejmě také cukry. Právě díky těmto třem surovinám totiž daný základem kynutého těsta můžeme vytvořit.

shutterstock_147332270

Základem je vlažné mléko

K přípravě kvásku skutečně nepotřebujeme nijak výrazné množství, jelikož plně postačí zhruba 1 decilitr, a to vlažného mléka. To se následně umístí do mísy, do které vložíme také droždí. To se snažíme co nejdůkladněji rozdrobit. Následně stačí přidat zhruba jednu kávovou lžičku cukru, a základ pro vznik kvásku je hotový. Následně už stačí danou nádobu umístit na teplé místo, a to ideálně na 30 minut. Následně už lze vytvořit běžné kynuté těsto, které právě vlivem daného kvásku naroste do mnohem většího objemu, a celkově se provzdušní.

Jaké jsou jiné varianty?

V některých případech je místo mléka používána voda, a v některých případech se kvásek nevytváří zvlášť, ale přímo v míse s moukou, kde je vytvořen důlek. Výsledný efekt by však měl být stejný, a stejně tak by se nemělo zapomínat na dostatečné teplo. Díky tomu tak kvasnice pracují mnohem rychleji, což urychlí také vložený cukr. Tento postup je samozřejmě odzkoušený generacemi, a měl by patřit mezi základní znalosti a dovednosti každého, kdo někdy vyráběl a vyrábí kynuté těsto, a to ať už ho používá na cokoliv.

V některých případech lze kvásek koupit již hotový, ale vzhledem k nenáročnosti přípravy je vždy lepší cestou si ho vyrobit v domácích podmínkách. Navíc je tato varianta i mnohem levější, jelikož celkově se náklady na jeho výrobu z hlediska surovin počítají na jednotky korun.

Tags : kvásekmléko
admin

The author admin

1 Comment

  1. Pingback: Kvalitní domácí stravu rozhodně nic nenahradí | Náš dům

Leave a Response