close

Jehličnany do okrasných zahrad patří. Jejich barevná i tvarová rozmanitost dodává každé zahrádce na originalitě, přitom jsou tyto dřeviny velmi nenáročné na péči. Použít je můžeme jako zajímavé solitéry v plenéru, na skalku nebo jako živý plot.

shutterstock_158743241

Živý plot z tújí je klasika

Obliba tújí do živých plotů je v našich končinách veliká, protože je nenáročná na půdu, roste rychle a netrpí chorobami. Navíc od počátku drží úzký sloupovitý tvar, takže se dost dlouho nemusí zastřihovat. Nevadí vám déle čekat a chcete ušetřit? Přečtěte si jak množit túje.

Dalším vhodným jehličnanem na výsadbu živého plotu je cypříšek. Roste trochu pomaleji, zajímavý je ale svou barvou – pokud má stanoviště na plném slunci, mají jeho nové přírůstky krásně zlatavou barvu.

Naopak do stínu je vhodný úzce sloupovitě rostoucí tis. Hodí se tam, kde je jen málo místa, roste pomaleji, ale patří mezi bezúdržbové dřeviny do živých plotů.

Zakrslé a půdopokryvné jehličnany do skalek

Zakrslé jehličnany jsou obvykle miniaturními variantami běžných dřevin, jako je tis, jalovec, smrček nebo borovice. Také cypříšky a půdokryvné jalovce jsou často na skalkách k vidění. Výhodou zakrslých variant (konifery) je jejich pomalý růst a možnost zaštipování nebo tvarování řezem, což je právě pro plánování vzhledu skalky dost důležité.

Smrček pro skalky se objevuje v poslední době hned v několika barvách – zlatavé, stříbrné i namodralé, pokud jde o tvar, oblíbený je kónický Picea glauca ‘Conica‘ nebo Picea pungens ‘Glauca globosa‘ s kulovitým tvarem.

Širokého uplatnění v našich zahrádkách nachází i borovice kleč, která sice vyžaduje světlejší místo, za to je nenáročná na půdu a zvládne i znečištěné prostředí.

Zajímavé solitéry

Každý jehličnan může růst samostatně nebo ve skupinkách, které vypadají dekorativněji, pokud použijeme několik druhů různých velikostí, tvarů i barev. Mezi dřeviny, které vypadají dobře samostatně rostoucí přidejme i hustý a ploše převislý jedlovec či různobarevné poléhavé jalovce. Za zmínku stojí také japonský tis nebo tis červený, právě ty se hodí do kombinovaných skupinek.

Tags : jehličnanyokrasné jehličnanyzahrada

The author Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Leave a Response