close
Praktické tipy

Pečivo: jak jej správně skladovat, aby nebylo hned tvrdé?

Určitě se mezi vámi najde mnoho čtenářů, kteří si rádi pochutnávají na čerstvém pečivu, a to jak při snídani, tak při večeři. Jenomže zejména pro obyvatele malých vesnic je celkem nereálné nakupovat čerstvé pečivo několikrát denně, protože místní malé obchody nejsou tomuto nákupnímu chování přizpůsobeny.

Nabízí se tedy otázka, jak jej správně skladovat , aby vydrželo maximální dobu čerstvou.

Na si dát pozor?

Možná se vám to bude zdát divné, ale na způsobu skladování pečiva primárně závisí jeho trvanlivost. Jakmile necháte housky nebo rohlíky volně položené na kuchyňské lince, budou za pár minut připomínat beton. Na takovém pečivu si pak určitě nepochutnáte.

Přitom stačí použít několik jednoduchých triků a fíglů, s jejichž pomocí si budete relativně čerstvé pečivo užívat i několik dní po jeho zakoupení. Prvně byste měli jej ochránit od přímého slunečního světla a také od přístupu vzduchu, neboť jeho vlivem dochází k velkému vysušení.

Kde tedy pečivo skladovat?

Jakmile si domů přinesete čerstvé rohlíky nebo chleba, měli byste je nechat určitou dobu odpočívat. Nikdy neuklízejte ještě teplé pečivo, protože by mohlo dojít k jeho zapaření. Zkušení pekaři pak doporučují pečivo skladovat při pokojové teplotě 18 °C. Kromě toho byste měli rohlíky nebo housky zabalit od čisté utěrky a takto zabalené pečivo následně vložte do vhodné nádoby. Tu však nezapomeňte pravidelně čistit, abyste předešli výskytu plísní.

Jak pečivo uskladnit dlouhodobě?

Obyvatelé malých vesnic často musí pečivo skladovat dlouhodobě, takříkajíc na horší časy. Jenomže při delším uskladnění v utěrce a vhodné nádobě začnou rohlíky nebo housky po několika dnech tvrdnout. Proto je mnohem lepší jejich zamrazení. Na tom není vůbec nic těžkého. Jednoduše vložte potřebné kousky do mikrotenového sáčku a ten dejte do mrazáku. V případě potřeby pak stačí nechat kousek pečiva rozmrazit a před konzumací jej krátce vložit do trouby nebo mikrovlnky.

Už si nemusíte chodit kupovat čerstvé pečivo každý den. Nakupte si jednou za týden a raději se zaměřte na správné skladování rohlíků, housek i chleba.

Zdroj foto: www.pixabay.com

Tags : kuchyněpečivozima

The author Michaela

Leave a Response